Aprobat OMEN Nr.3530 din 04.04.2018
Se știe că imaginația unui copil poate fi ușor pusă în mișcare, iar acest lucru a fost punctul de plecare pentru selecția textelor cuprinse între copertele prezentului caiet de lecturi. Mai mult, aventurile și călătoriile pe care micul cititor le trăiește și le face prin intermediul celor citite se transformă în experiențe de neuitat. De aceea, sperăm ca drumul prin minunata lume a poveștilor să le facă placere și să le fie util nu numai elevilor, ci și dascălilor și părinților.
Caietul de lecturi recomandate le propune elevilor de clasa a IV-a, în cele aproape treizeci de texte din literatura română și literatura universală, teme și genuri literare diverse. În cuprins se regăsesc texte cunoscute, dar și inedite, texte mai vechi, dar și mai noi, cărora li se adaugă exerciții și jocuri educative și recreative.
Ionel Teodoreanu (La Medeleni), Mircea Sântimbreanu (Un șmecher la lecție), Marin Sorescu (Scamatorii, scamatorii, scamatorii), Hector Malot (Singur pe lume) sau Michael Bond (Un urs pe nume Paddington) deschid caietul în grupajul de texte intitulat Copilul și copilăria.
Poezia anotimpurilor este prezentă prin Vasile Alecsandri (Sfârșit de toamnă), George Topîrceanu (La Paști), George Coșbuc (Concertul primăverii) și Nicolae Labiș (Fulg).
Pe prietenii noștri necuvântători ni-i aduc în prim-plan Emil Gârleanu (Frunza, Fricosul), Ioan Alexandru Brătescu Voinești (Puiul) și Ana Blandiana (Într o zi pe când lucram).
Cu Vladimir Colin (Povestea ceasului cu inimă), Petre Dulfu (Isprăvile lui Păcală – Moștenirea) și Călin Gruia (Izvorul fermecat) pășim în lumea basmelor și a poveștilor.
Fabula, povestirea istorică, legenda, aventura și călătoriile sunt și ele prezente în oferta noastră de lecturi. Autori precum La Fontaine (Corbul și vulpea, Greierele și furnica), Petru Demetru Popescu (Mândricel), Daniel Defoe (Robinson Crusoe), Mark Twain (Aventurile lui Tom Sawyer), Antoine de Saint Exupéry (Micul prinț), Kate DiCamillo (Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane), Alexandru Mitru (Legendele Olimpului – Războiul troian) şi Eugen Ionescu (Legenda romanițelor) încheie excursia noastră literară.